KONIngshof - Een plek met historie, klaar voor de toekomst

Transformatie en nieuwbouwontwikkeling met respect voor de historie

gerealiseerd  //  2020  //  oud-beijerland

KONIngshof

In 2019 kocht BOwonen de loodsen en het kantoorpand van KONI. We zagen kansen om een bijzonder, nieuw woonmilieu te maken. Bijzonder aan deze ontwikkeling is dat we het karakter en de historie van de plek gekoesterd en versterkt hebben. De nieuwbouw refereert in volume en vorm aan wat er ooit was. Het 70 jaar oude kantoorpand van KONI hebben we volledig verduurzaamd en getransformeerd tot een gasloos gebouw met 20 industriële maisonnettes.

Pragmatisch met oog voor woongenot

De keuze om het kantoorpand te behouden was tweeledig. Het is een stukje Oud-Beijerlandse historie en geeft met de wederopbouw­architectuur veel charme aan de locatie. We zagen kansen om de beukmaat te handhaven en deze maatvoerend te laten zijn voor de realisatie van 20 gasloze, energieneutrale woningen met veel leefkwaliteit. Kiezen voor dit soort pragmatische oplossingen, waarbij nooit concessies worden gedaan aan kwaliteit, typeert BOwonen.

Details doen ertoe

Op het terrein achter het monumentale pand zijn 3 gebouwen gerealiseerd met 38 luxe appartementen en 6 penthouses. Leuk detail is dat de penthouses – door het schuine dak - een verdiepingshoogte van bijna 4 meter hebben. 2 gebouwen refereren met hun dakvorm aan de daarachter gelegen fabriek. De ronde daken van het andere gebouw zijn geïnspireerd op de bedrijfshallen van KONI uit de jaren 50. 

Kasteelboerderij Schillemansstede die in 1586 gebouwd was als woning van de eigenaar van de omliggende gronden heeft tot 1954 gestaan aan de langeweg in Oud-Beijerland. Fam de Koning  (KONI eigenaren) kochten het terrein begin jaren 50. Vanwege de historische waarde is de woning in 1956 steen voor steen afgebroken en herbouwd in het openlucht museum. BOwonen kwam op het idee om de oude kasteel boerderij weer aan de Langeweg te laten floreren door een 2.0 versie te ontwikkelen. De hoofdvorm is exact hetzelfde met de dezelfde maatvoering en dezelfde dakhellingshoek.

Aandacht voor kwaliteit in buitenruimte

Alle bewoners hebben vanuit hun tuin of vanaf het balkon mooi uitzicht op een grasveld met de oude zonnewijzer van KONI of een mooi aangelegde binnentuin met jeu de boules baan, schaakspel en zitmogelijkheden. Deze binnentuin was destijds bedoeld om ontmoeting tussen bewoners te stimuleren en daar wordt vandaag de dag dankbaar gebruik van gemaakt.

Meer projecten

Land van Essche - Duurzaam en klimaatadaptief

In voorbereiding  //  Strijen

Ooststaete - Vorstelijk wonen aan de Ooststraat

Gerealiseerd  //  Oud-Beijerland

Samenwerken aan een nieuw bouwproject?

Of een grondpositie te koop? Voor projectontwikkeling, gebiedsontwikkeling, herontwikkeling of de ontwikkeling van bedrijfsmatig vastgoed, neem vrijblijvend contact met ons op. Laten we eens kennismaken!